Διατροφή

Η διατροφή του σκύλου μας είναι το Α και το Ω, για την ευζωία του και την ενέργειά του. Είναι το πρώτο που πρέπει να προσέξετε , μόλις αποκτήσετε τον σκύλο σας. Το σιτηρέσιο του θα πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα με :

  1.  την ηλικία του (κουτάβι, ενήλικο, υπερήλικο),
  2. το βάρος του (υπέρβαρο, ισχνό, η’ φυσιολογικό),
  3. το μέγεθός του (νάνος, μικρόσωμο, μεσαίο, μεγάλο,γιγαντόσωμο)
  4. την ενέργειά του (υπερκινητικό, φυσιολογικό, δυσκίνητο)
  5. τον χρόνο και ένταση περιπάτου του (βόλτα το τετράγωνο με χαλαρό βηματισμό η΄ μεγάλοι περίπατοι με τρέξιμο και παιχνίδι),
  6. την σεξουαλική του κατάσταση (στειρωμένο ή μη, σκύλος/α αναπαραγωγής),
  7. τον τόπο διαβίωσης του (χώρα με θερμό κλίμα , ψυχρό, η΄ υγρασία),
  8. την εποχή του έτους (ζεστός μήνας/κρύος μήνας),
  9. την κατεύθυνση της εργασίας του (φύλακας, κυνηγός, κυναθλητης, σύντροφος),
  10. Την αναπαραγωγικη περίοδο που διανύει αν είναι θηλυκό( σε οίστρο, έγκυος, σε γαλουχία),
  11. τον χαρακτήρα του (νευρικό η΄ νωθρό ),
  12. κάποιες ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων φυλών επιρρεπή η΄ με προδιάθεση για παθολογικές καταστάσεις λόγω διατροφής ( π.χ αλλεργίες , δερματικά ,παθήσεις των νεφρών, σκελετικές αλλοιώσεις ),
  13. και τέλος την κατάσταση της υγείας του ( αν νοσεί , νοσηλεύεται, μετεγχειρητικό στάδιο κ.τ.λ)

Αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητήσετε με τον κτηνίατρο σας, η΄ακομη καλύτερα με έναν εκτροφεα η΄ έναν ζωοτεχνη που έχουν ειδικότητα σε αυτό ( συνήθως οι κτηνίατροι έχουν μια σφαιρική άποψη επί του θέματος και κατευθύνονται απο εταιρείες ζωοτροφών. Δεν είναι μέσα στην ειδικότητα τους, αν και κάποιοι ασχολουντε απο προσωπική επιλογή).

Το αμέσως επόμενο ερώτημα, είναι,  τι είδους τροφή να δώσω?  Ξηρά, μαγειρευτό η’ ωμή διατροφή( barf)? Θα είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας. Το μαγειρευτό φυσικά και είναι ο καλύτερος τρόπος διατροφής .. Όμως έχει πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις, ανάλογες  αυτών που αναφέραμε αρχικά ,περί διατροφής σε κάθε σκύλο ατομικά .Αυτό σημαίνει πως αν έχω στο σπίτι  παραπάνω από ένα σκυλιά, θα πρέπει να φτιάξω σιτηρέσιο διαφορετικό για τις ανάγκες του καθενός από αυτά ξεχωριστά.

Και η δημιουργία σωστού σιτηρεσίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζονται συγκεκριμένες γνώσεις και μαθηματική ακρίβεια, στην ποσότητα των μειγμάτων. Γνώσεις διατροφής και χημείας .Ξέρω, ότι πολλοί από εσάς, όταν έχετε στο μυαλό σας το μαγειρευτό, έχετε ένα βραστό κοτόπουλο και λαχανικά. Αυτό όμως, δεν είναι ούτε κατά το ελάχιστο ένα σωστό σιτηρέσιο. Και φυσικά ούτε η γνώμη του γείτονα που απλά είχε σκύλους στην ζωή του  μετράει, ούτε οι αμέτρητες ιστοσελίδες περί κυνο-διατροφης.. Το σωστό σιτηρέσιο, θέλει συγκεκριμένο είδος κρέατος, σωστές αναλογίες υδατάνθρακα, πρωτεΐνης, λίπους, ασβεστίου, φωσφόρου και λοιπών ιχνοστοιχείων και βιταμινών  για κάθε σκύλο ατομικά, απ την στιγμή που δεν έχουμε να κάνουμε με κτηνοτροφικά ζώα παραγωγής, άρα δεν έχουμε κοπάδια ίδιας ηλικίας και κατεύθυνσης (κρέας, γάλα, αυγά).

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα με όσους δίνουν μαγειρευτό, είναι η σύντομη φθορά των δοντιών και η ρευστοποίηση των υγρών των πρωκτικών αδένων του σκύλου τους. Πιο συγκεκριμένα. Οι μικρόσωμες κυρίως φυλές σκύλων τείνουν να πάσχουν από έντονη παραγωγή τερηδόνας και πλάκας που σταδιακά καταστρέφει τα δόντια τους. Αυτό επηρεάζεται ακόμη περισσότερο όταν η τροφή είναι μαλακή .Οι σκύλοι όταν βρίσκονται σε άγρια κατάσταση, η΄οι λύκοι, για να διατηρούν τα δόντια τους υγιή και τους μασητικούς μυς δυνατούς, χρησιμοποιούν και μασούν  οστά , αλλά και ως μέτρο λήψης  ιχνοστοιχείων επίσης.

Οι πρωκτικοί αδένες τώρα των σκύλων, βρίσκονται εσωτερικά , αριστερά και δεξιά του πρωκτού και περιέχουν ένα υγρό το οποίο λιπαίνει το έντερο και βοηθάει στην εύκολη αποβολή των περιττωμάτων, καθώς αυτά φυσιολογικά θα περιείχαν τρίχες, φτερά, δέρμα και μικρά κομμάτια οστών .Στους κατοικίδιους σκύλους που διατρέφονται με μαλακή τροφή, το υγρό αυτό δεν χρειάζεται και είτε αποβάλλεται φυσιολογικά ,είτε κάποιες φόρες ρευστοποιείται, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πολλά κτηνιατρικά προβλήματα και να χρειάζονται ακόμη και χειρουργικό καθαρισμό η΄ αφαίρεση.

Αν λοιπόν δίνεται μαγειρευτό, σιγουρευτείτε ότι του παρέχεται και ότι χρειάζεται για τον φυσικό καθαρισμό των δοντιών του και επισκέπτεστε συχνά τον κτηνίατρο κάθε φορά που τον βλέπετε να γλύφεται έντονα στο πίσω μέρος και να τρίβεται κάτω, σέρνοντας τα οπίσθια του.

Και επειδή εκτός όλων των άλλων, υπάρχει και το λειτουργικό κομμάτι, να σας πω ότι οι σκυλοι που διατρέφονται με μαγειρευτό , πολύ δύσκολα θα μεταβούν στην  ξηρά τροφή .Αυτό σημαίνει ότι αν είστε εκδρομικοί τύποι, θα πρέπει στις εκδρομές και τα ταξίδια σας να μεταφέρετε μαζί και τα κατσαρολικά σας και ένα ψυγείο που θα  φυλάσσετε  τα υλικά σας. Αν πάλι  είστε εκδρομικοί τύποι αλλά θέλετε να το ζήσετε μονάχοι, χωρίς την τετραποδη παρέα σας, θα πρέπει το ξενοδοχείο που θα το φιλοξενήσει η΄ο φίλος σας, να μαγειρεύει.

Όσο αναφορά τώρα την ωμή διατροφή, είναι κάτι στο οποίο έρχομαι έντονα αντίθετη. Είναι μια από τις πολλές ανούσιες μόδες του εξωτερικού που σκοπό έχουν μονάχα το κέρδος στην χώρα μας ως καινοτόμο ιδέα .. Η ωμή διατροφή, πρέπει να γίνεται από πολύ καλής ποιότητας κρέας, ελεγμένο και πιστοποιημένο. Να διατηρείτε σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες κατάψυξης, να τηρούνται πολύ αυστηρά κανόνες υγιεινής των σκευών του σκύλου και των χώρων αποθήκευσης και προετοιμασίας του γεύματος, καθώς και συχνός αποπαρασιτισμος του ζώου μας κάθε μήνα.

Οι περισσότερες ωμές τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αποτελούνται από αμφιβόλου ποιότητας κρέας και συνήθως περιλαμβάνουν τα μέρη του ζώου τα οποία πετιούνται στα σφαγεία ως άχρηστα. Πολτοποιημένα κόκαλα, οπλές, ουρές και αφτιά των σφαγίων. Αυτό θα το καταλάβετε από τα ασβεστοποιημενα κόπρανα των σκύλων σας ( σκληρά και θρηματισμενα). Οι συχνές αποπαρασιτωσεις στον σκύλο που διατρέφεται με ωμά,  γίνονται για να αποφευχθούν διάφορα νοσήματα από παράσιτα, τα οποία απειλούν τα σκυλιά μας , αλλά και εμάς με θανατηφόρες πολλές φορές συνέπειες , όπως ο εχινόκοκκος.

Τα φάρμακα για τον αποπαρασιτισμο πρέπει να δίνονται κάθε μήνα και μάλιστα να αλλάζουν κάθε φορά έκδοχα , ώστε να μην παρουσιάζουν ανοσία τα παράσιτα σε αυτά μακροπρόθεσμα. Και αν είναι να ταΐζω τον σκύλο μου ωμή διατροφή ως πιο υγιεινή, μήπως τελικά τον φορτώνω με περισσότερα φάρμακα κάθε μήνα? Ένα σκυλί που τρώει μαγειρευτό η΄ξηρα χρειάζεται αποπαρασιτισμο 2 φορές τον χρόνο μάξιμουμ, ενώ ένα που διατρέφεται με ωμή, κάθε μήνα… Ο μεγαλύτερος όμως φόβος των κτηνιάτρων και επιστημόνων είναι στην δημιουργία μέσα από όλο αυτό, μιας νέας ζωοανθρωπονοσου με ξενιστή τον σκύλο μας και θύμα..εμάς. Είναι ένα πολύ πιθανό μελλοντικό σενάριο μιας και τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεχώς κρούσματα στον κτηνοτροφικό τομέα (τρελές αγελάδες, νόσος των πουλερικών, νόσος των χοίρων).Οι ιοί μεταλλάσσονται ραγδαία και μπορούν πολύ εύκολα να αλλάξουν ξενιστή μέσω της κατανάλωσης ωμου προσβεβλημένου κρέατος. Και στο μέλλον δεν μπορεί κανείς να μας εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέες νόσοι, μιας και η επιθυμία του κέρδους , φέρνει πολλές φορές τον άνθρωπο να παίζει κορόνα γράμματα την ασφάλεια και την ζωή του.

Μα ακόμη και σε έναν ιδανικά πλασμένο κόσμο, όπου όλοι θα ήταν ηθικοί, θα πρόσεχαν και όλα θα ήταν ελεγχόμενα, πάλι θα υπήρχαν προβλήματα από πλευράς των σκύλων. Εδώ και 10.000 χρόνια πριν, όταν ξεκίνησε η εξημέρωση του σκύλου, ξεκίνησε να αλλάζει σταδιακά τόσο ο φαινότυπος , όσο και ο γενότυπος του. Αυτό σημαίνει ότι άλλαξαν και οι ανάγκες του και οι διατροφικές του συνήθειες. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε οτι ο σκύλος δεν προέρχεται απο τον λύκο , όπως έδειξαν οι νέες μελέτες, αλλά οτι σκύλος, λύκος, κογιοτ, τσακάλι και αλεπού , έχουν κοινό πρόγονο, τότε γιατί πασχίζουμε να κάνουμε  την διατροφή του σκύλου μας να βασίζεται σε ένα πρωτόγονο μοτίβο που δεν του ανήκει καν?

Και αν μπορέσω ποτέ να παραβλέψω όλα αυτά, δεν θα μπορέσω ποτέ να παραβλέψω τις εικόνες των σκύλων που πέρασαν απο μπροστά μου όσο εργαζόμουν στο κτηνιατρείο και ”κατέληξαν” μέσα σε ενα λουτρό αίματος, ”χτυπημένοι” απο σαλμονέλα, μεσώ ωμής διατροφής, η΄ ”έσβησαν” απο νεφρική ανεπάρκεια σε ηλικία μόλις ενός, δυο ετών, λόγω υψηλής περιεκτικότητας κρεατος στην διατροφή τους, η υπέφεραν μια ζωή απο γαστρεντερικά προβλήματα, λόγω έντονης και χρόνιας αιμορραγικής εντερίτιδας απο την συγκεκριμένη διατροφή΄. Και ας προσπαθούν να με πείσουν οι άλλοι 100 τώρα, οτι το ζώο τους, απο τότε που ξεκίνησε την εν λόγω διατροφή απέκτησε πιο λαμπερό τρίχωμα και σταμάτησε να μαδάει. Έμενα τα δικά μου, έχουν θεσπέσιο τρίχωμα και δεν μαδανε αν δεν είναι η εποχή τους και τρώνε μόνο ξηρά. Δεν θα έπαιζα ποτέ την υγειά του σκύλου μου κορώνα γράμματα, γιατί βαριέμαι να σκουπίσω.

Για όλους αυτούς τους λόγους, για μένα προσωπικά, η ξηρά τροφή, θα αποτελεί την μοναδική και ασφαλέστερη επιλογή. Εκατοντάδες εταιρείες για να διαλέξω, δεκάδες κωδικοί για κάθε στάδιο ζωής του σκύλου μου και για κάθε έναν χωριστά. Φυσικά και εκεί θέλει προσεκτική επιλογή. Όχι υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης για την δική μας χώρα και όχι πρώτα συστατικά καλαμπόκι και ρύζι , γιατί τότε πληρώνεται αδρά για να αγοράσετε..τροφή για τις κότες σας, όχι για τον σκύλο σας. Επίσης δώστε σημασία στο ποσοστό κρέατος. Ένα ποσοστό του τύπου 10% σε κρέας είναι τουλάχιστον ανόητο..πόσο μάλλον όταν αυτό προέρχεται  από παράγωγα( αφτιά, ρύγχη, οπλές, ουρές, δέρμα, τρίχωμα) και όχι από καθαρό κρέας. Όλα έχουν την χρυσή τομή τους. Η διατροφή του σκύλου θέλει ισορροπία. Και κρέας και φρούτα και λαχανικά. Και αν θέλετε την γνώμη μου και λίγο απο σιτηρά. Τροφές χωρίς καθόλου σιτηρά, είναι ιδανικές για παχύσαρκα στειρωμένα σκυλιά με τάση για αύξηση βάρους, η΄σκυλια βαρύ τύπου (όπως Νέας Γης, Αγίου Βερνάρδου, Μαστιφ, κ.τ.λ) όπου θέλουμε να έχουν μηδαμινό λίπος στο σώμα τους. Σκυλιά όμως με έντονη δραστηριότητα ”στεγνώνουν” έντονα και χάνουν από την μυική τους μάζα, καθότι το σώμα δεν έχει πλέον λιπαποθηκες να κάψει και καίει μυικό ιστό.

Μελετήστε καλά και διαβάστε προσεκτικά. Βγάλτε την δική σας απόφαση και μην δεχτείτε την γνώμη κάποιου άλλου χωρίς να σας την τεκμηριώσει επιστημονικά η΄χωρις να μπορέσει να απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις . Εσείς για να αποφασίσετε τι θα μαγειρέψετε , χρειάζεται να το σκεφτείτε απο την προηγούμενη.  Για την 15ετη διατροφή του τετράποδου φίλου σας, δεν μπορείτε να αφιερώσετε λίγες ώρες μελέτης και σκεψης?