Κυνήγι
Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα σύμφυτη σχεδόν με την εμφάνιση των πρώτων ανθρώπων, άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, άλλοτε ως τρόπος εξασφάλισης τροφής, άλλοτε ως μέσο παίδευσης των νέων ή ως μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας του.
Αυτή η αρχέγονη σχέση του ανθρώπου με το κυνήγι και η συμπόρευσή τους στο χρόνο μέχρι τις μέρες μας έχει ανεξίτηλα χαραχτεί σε έργα τέχνης κάθε μορφής, καθώς έχει αποτυπωθεί αρχικά σε βραχογραφίες στα τοιχώματα των σπηλαίων, έπειτα σε έξοχες τοιχογραφίες, σε πίνακες και γλυπτά, σε κείμενα και συγγράμματα, σε παραμύθια, μύθους και θρύλους μέχρι τα πιο πρόσφατα δημοτικά τραγούδια του τόπου μας.
Οι κυνηγετικοί σκύλοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες γενικές κατηγορίες. Είναι οι δείκτες ή τα πουλόσκυλα κοινώς, που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι των φτερωτών κυρίως (πέρδικα, μπεκάτσα, ορτύκι, φασιανός) και οι ιχνηλάτες, που χρησιμοποιούνται για τα τριχωτά θηράματα (λαγός, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, αλεπού).
Το σαρ-πει ανηκει κυριως στην κατηγορια των ιχνηλατων για τριχωτα θηραματα. Στην Κινα λεγεται οτι κυνηγουσε τιγρεις. Σημερα το χρησιμοποιουν σε οτι μπορειτε να φανταστειτε. Απο χελωνες μεχρι αβγα φιδιων.
Το σαρ-πει χρησιμοποιει ολες του τις αισθησεις στο κυνηγι. Οραση, οσφρηση αερα και εδαφους, ακοη. Την ωρα της ανευρεσης ιχνους τα σκυλια αυτα ειναι χαμηλου βαθμου ενεργειας και εντασης και αυτο γιατι φυλανε δυναμεις για οταν ανακαλυψουν τα ζεστα προσφατα ιχνη , οπου και αρχιζουν την καταδιωξη του θηραματος με περισσρια ενεργειας , αντοχης, θαρρους και αποφασιστικοτητας. Δεν σταματανε ποτε και πουθενα. Μπορουν να κυνηγησουν μονα η’ σε κοπαδι, αρκει να ειναι σωστα κοινωνικοποιημενα και εκπαιδευμενα. Η ακινησια και η επαναφορα θηραματος ειναι εκπληκτικη και επιτυγχανεται υστερα απο εκπαιδευση.
Τα σκυλια αυτα ομως ειναι πολυ ισχυρου χαρακτηρα και χρειαζονται συγκεκριμενους ιδιοκτητες. Δεν αντιδρουν καλα στην πιεση και δεν αποδεχονται ευκολα αρχηγο. Οταν ομως αυτο επιτευχθει, εχετε εναν υπεροχο σκυλο που κυνηγαει με ολο του το παθος για σας αλλα και γι εκεινον!