Περιποίηση

Η περιποίηση του σαρ-πει είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση, όταν αυτό προέρχεται απο καλή εκτροφή. Σαρ-πει καλής εκτροφής δεν πάσχουν απο δερματικά προβλήματα και αλλεργίες.

Αν μαλιστα διαλέξετε και ενα σκυλί χωρίς υπερβολικές πτυχές, τότε θα έχετε σίγουρα ένα πιο υγείες ζώο ( έχει αποδειχθεί ότι όσο περισσότερες πτυχώσεις διαθέτει ένα σαρ-πει, τόσο περισσότερα προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει, σε μάτια, αφτιά, δέρμα, στόμα, αμυλoειδωση και πυρετό των σαρ-πει). Αν και ελάχιστοι εκτροφεις θα σας το παραδεχτούν προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες, μιας και τα ”ζαρωτα κουτάβια” είναι αυτά που φέρνουν κέρδος και το σήμα κατατεθέν της φυλής.

Η περιποίηση λοιπόν του σαρ-πει αφορά : τα αφτιά, το τρίχωμα και τα νύχια και δεν θα έπρεπε να αφορά τίποτε άλλο, μιας και αυτά ακόμη, θα έπρεπε να είναι μηδαμινής σημασίας.

ΑΦΤΙΑ:

Τα αφτιά του σαρ-πει έχουν ένα απο τα στενότερα ακουστικά κανάλια που υπάρχει στο κυνολογικο βασίλειο. Γι αυτό και θέλουν προσοχή όταν πλένουμε τον σκύλο. Μην βάζετε νερό μέσα . Η υγρασία που δημιουργείται εσωτερικά οταν μπει υγρό ,επιτρέπει την δημιουργία  ωτίτιδας. Όταν ενα σαρ-πει τινάζει το κεφάλι , το κρατάει γυρτο απο την μια πλευρά η΄ ξυνει έντονα τα αφτιά του, πάσχει πιθανόν απο ωτίτιδα.

Μην κάνετε συχνές πλύσεις με καθαριστικό αφτιών , παρά μόνο οταν συντρέχει ιατρικός λόγος σε παθολογική κατάσταση.. Καταστρέφει την μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος και οσο και αν σας ακούγεται περίεργο, μπορεί απο μόνο του να δημιουργήσει προβλήματα.

Η μόνη φροντίδα που χρειάζονται τα αφτιά του σαρ-πει , είναι καθάρισμα εσωτερικά του πτερυγίου με απλό βαμβάκι, όταν αυτό έχει περρισια εκκρίματος κεριού η΄βρωμιας, γιατι κλείνουν τον ακουστικό πόρο με αποτέλεσμα να μην αερίζεται καλά και να δημιουργείται υγρασία εσωτερικά. Ποτέ άλλοτε!

Αν το σαρ-πει σας παρουσιάζει συχνά ωτικα προβλήματα, τοτε ειναι καθαρά θέμα διατροφής (αλλεργικοί σκύλοι εμφανίζουν εκτός απο δερματικές αλλοιώσεις στο σώμα και τρίχωμα και ωτίτιδα) η΄κακης εκτροφής. Εκεί θα πρεπει να βρείτε μια ιδανική διατροφή να ακολουθήσετε (ψάρι η΄αρνι) και ενα σωστό τακτικό καθαρισμό του ακουστικού πόρου.

ΤΡΙΧΩΜΑ:

Το τρίχωμα του σαρ-πει δεν θέλει απολύτως καμιά περιποίηση. Πραγματικά ακόμη και το χτένισμα είναι περιττό. Τα σκυλιά αυτά μαδανε φυσιολογικά δυο φορές τον χρόνο. Αν η τριχόπτωση ειναι συνεχόμενη, τότε θα πρέπει να αλλάξετε διατροφή και να προσέξετε επίσης τις εναλλαγές κλιματικών συνθηκών μέσα και έξω απο το σπίτι. Αν για παράδειγμα το καλοκαίρι έχουμε πάντα το σκυλί μέσα με ερκοντίσιον και το χειμώνα με φουλ καλοριφέρ, τότε το σκυλί μπαινοβγαίνοντας απ το σπίτι, ο οργανισμός του αντιδράει σε ακαριαίες και ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας που μπερδεύουν το βιολογικό του ρολόι.

Επίσης η έντονη τριχόπτωση σε άσχετο χρόνο, φανερώνει γενικότερη παθογόνο κατάσταση ( το πρώτο όργανο που φανερώνει την παθογένεια σε ένα ζώο είναι το τρίχωμα και το δέρμα) του ζώου η΄εντονο στρες.

Κατά την περίοδο της τριχόπτωσης λίγες σταγόνες λάδι σολομού και διατροφή με ψάρι η΄αρνι, κάνει θαύματα!

Το μπάνιο στη φυλή αυτή πρέπει να γίνεται σε αραιά χρονικά διαστήματα και όχι συχνότερα από μια φορά το δίμηνο. Καθότι όπως σε ολα τα σκυλιά, το PH του δέρματος καταστρέφεται και η φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος επίσης από τα σαμπουάν. Ένα στέγνωμα με πετσέτα είναι αρκετό. Μην είστε υπερβολικοί με το στέγνωμα των πτυχώσεων. Αλλά και πάλι μιλάμε για σαρ-πει τυπικά, με πτυχώσεις ελάχιστες στον λαιμό και το κεφάλι (όπως αναγράφει το πρότυπο της φυλής) κι οχι υπερτυπικα με έντονες πτυχώσεις σε όλο το σώμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν το σαρ-πει σας πάσχει απο συχνά δερματολογικά  προβλήματα , τότε θα ήταν συνετό να το απομακρύνεται απο την αναπαραγωγή, καθ ότι είναι ένα γενετικά κληρονομήσιμο πρόβλημα που μαστίζει την φυλή και μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό.

NYXIA:

Τα νύχια τέλος του σαρ-πει τείνουν να είναι πολύ χοντρά και μακριά εκ φύσεως. Αυτο σημαίνει οτι το αιμοφόρο αγγείο , ειναι πολύ χαμηλά, οπότε και θέλει προσοχή το κόψιμο των νυχιών του, για να μην το τραυματίσετε. Ιδανικά θέλει πολλές βόλτες σε σκληρό έδαφος, ώστε να έχουν φυσιολογική τριβή. Αν όμως το σαρ-πει σας περνάει πολλές ώρες εντός σπιτιού και οι βόλτες του είναι μικρές και απλές, τότε θα χρειάζεται να τα επιβλέπετε και να κόβετε την μύτη τους περίπου κάθε μήνα. Πολλά σαρ-πει πάντως εκ φύσεως περιποιούνται μόνα τους και κόβουν τα νύχια τους με τα δόντια. Εξάλλου είναι γνωστό ότι περιποιούνται  και καθαρίζουν τα πέλματα τους μετά από κάθε βόλτα!