FCI πρότυπο ΣΑΡ-ΠΕΙ

Ανάλυση Προτύπου

 • Σαρ-πέι
  Πρότυπο FCI Νο 309/09.08.1999/Μεγάλη Βρετανία
 • Χώρα Προέλευσης
  Κίνα
 • Υπό την αιγίδα
  FCI
 • Ημερ/νια Δημοσίευσης Του Ισχύοντος Αυθεντικού Προτύπου
  14/04/1999
 • Χρησιμότητα
  Kυνηγετικός σκύλος και σκύλος φύλαξης
 • Κατάταξη FCI
  Ομάδα 2, Πίντσερ και Σνάουτσερ, Μολοσσοειδείς και Ελβετικοί Μπουβιέ και Ελβετικοί Ορεινοί σκύλοι
  Υποομάδα 2.1 -Μολοσσοειδής, τύπος Μαστίφ
  Χωρίς εξετάσεις εργασίας.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αυτή η κινέζικη φυλή υπήρχε για εκατοντάδες χρόνια στις περιοχές που συνορεύουν με τη Νοτιά θάλασσα της Κίνας. Η πόλη του Dailick στην περιοχή Guongdong είναι πιθανότατα ο τόπος προέλευσης της φυλής.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Δραστήριος, συμπαγής, με κοντή οσφύ και τετράγωνα κατασκευασμένος σκύλος, μετρίου μεγέθους. Οι βαθιές ρυτίδες στο κρανίο και στο ακρώμιο, τα μικρά αφτιά και το ρύγχος ”ιπποπόταμου” προσδίδουν στο Σαρ-πέι μια μοναδική εμφάνιση που ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε εκείνο. Οι αρσενικοί σκύλοι είναι πιο μεγαλόσωμοι και πιο δυνατοί απο τους θηλυκούς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ

Το ύψος του Σαρ-πέι απο το έδαφος μέχρι το ακρώμιο, είναι περίπου ίσο με το μήκος του σώματος απο το στήθος μέχρι το άκρο των γλουτών. Ιδιαίτερα στους αρσενικούς.
το μήκος απο το ακρορίνιο μέχρι το ρινομετωπικό κοίλωμα είναι περίπου ίσο με το μήκος απο το ρινομετωπικό κοίλωμα μέχρι το ινιακό οστό.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ

Ήρεμος, ανεξάρτητος, πιστός και στοργικός με την οικογένεια του.

 

ΚΕΦΑΛΙ

Σχετικά μεγάλου μεγέθους σε σχέση με το σώμα του. Με ρυτίδες στο μέτωπο και στα μάγουλα που προεκτείνονται δημιουργώντας προγούλι.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΑΝΙΟΥ

ΚΡΑΝΙΟ  – Επίπεδο, φαρδύ.
ΡΙΝΟΜΕΤΩΠΙΚΟ ΚΟΙΛΩΜΑ – Μέτριο

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΜΥΤΗ-Μεγάλη και φαρδιά, κατα προτίμηση μαύρη, αλλα επιτρέπεται οποιοδήποτε χρώμα που συμβαδίζει με το γενικό χρώμα του μανδύα. Φαρδιά ανοιχτά ρουθούνια.
ΡΥΓΧΟΣ-Το ρύγχος αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυλής. φαρδύ απο τη βάση του μέχρι το ακρορίνιο με απόλυτα καθόλου τάση στενέματος. Επιτρέπεται ενα κύρτωμα της βάσης της μύτης.
ΣΤΟΜΑ-Γλώσσα, ουρανίσκος, ούλα και εσωτερικό μέρος χειλιών, κατα προτίμηση σε μαύρο -μπλε χρώμα. Επιτρέπεται να υπάρχουν ροζ κηλίδες στη γλώσσα. Η μονόχρωμη ροζ γλώσσα είναι σφοδρά ανεπιθύμητη. Στους ανοιχτόχρωμους σκύλους, η γλώσσα είναι μονόχρωμη στο χρώμα της λεβάντας(ανοιχτό μπλε-μωβ-λουλακί χρώμα).
ΣΙΑΓΟΝΕΣ/ΔΟΝΤΙΑ-Δυνατές σιαγόνες με τέλειο ψαλιδωτό δάγκωμα, δηλαδή η πάνω γνάθος να καλύπτει εγγύτατα την κάτω γνάθο και τα δόντια να είναι τετράγωνα τοποθετημένα στις σιαγόνες. Το γέμισμα του κάτω χείλους δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικό, ώστε να μην εμποδίζεται το δάγκωμα.
ΜΑΤΙΑ-Σκούρα, αμυγδαλωτά με βλοσυρή έκφραση. Επιτρέπεται πιο ανοιχτό χρώμα στους ανοιχτόχρωμους σκύλους. Η κίνηση του βολβού του ματιού η’ του βλεφάρου δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να εμποδίζονται απο το δέρμα που τα περιστοιχίζει η’ απο δίπλες η’ απο τρίχες. Οποιαδήποτε ένδειξη ερεθισμού του βολβού του ματιού η’ του επιπεφυκότος υμένα η’ των βλεφάρων είναι σφοδρά ανεπιθύμητη. Τα μάτια πρέπει να είναι ελεύθερα απο εντρόπιο.
ΑΦΤΙΑ-Πολύ μικρά, σχετικά παχιά, σε σχήμα ισόπλευρου τριγώνου, ελαφρώς στρογγυλεμένα στις άκρες και τοποθετημένα σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Κρατιούνται κοντά στο κρανίο. τα όρθια αφτιά είναι σφοδρά ανεπιθύμητα.

ΛΑΙΜΟΣ

Μετρίου μήκους, δυνατός, καλά τοποθετημένος στους ώμους. Δεν πρέπει να είναι υπερβολικά χαλαρό το δέρμα στο κάτω μέρος του λαιμού.

ΣΩΜΑ

Οι πτυχές του δέρματος στο σώμα των ενήλικων σκύλων είναι σφοδρά ανεπιθύμητες εκτός απο το ακρώμιο και τη βάση της ουράς, σημεία τα οποία έχουν μέτριες πτυχώσεις.
ΓΡΑΜΜΗ ΡΑΧΗΣ-Υπάρχει μια μικρή κατηφορική κλίση πίσω απο το ακρώμιο και μετά ενα ελαφρύ ανέβασμα στο σημείο της οσφύος.
ΡΑΧΗ-Κοντή, δυνατή.
ΟΣΦΥΣ-Κοντή, φαρδιά, ελαφρώς κυρτή.
ΛΕΚΑΝΗ-Σχετικά επίπεδη.
ΣΤΗΘΟΣ-Φαρδύ και βαθύ, το κάτω μέρος του στήθους φτάνει μέχρι τον αγκώνα.
ΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΗ ΚΟΙΛΙΑΣ-Ελαφριά ανάσυρση της γραμμής της κοιλιάς, στην περιοχή της οσφύος.

ΟΥΡΑ

Παχιά και στρογγυλή στη βάση της, στενεύοντας σε μυτερή άκρη. Η ουρά που είναι τοποθετημένη πολύ ψηλά, αποτελεί ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυλής. Μπορεί να κρατείται ψηλά και κυρτή, να κρατείται σε σφιχτό δαχτυλίδι η’ να καμπυλώνει πάνω απο τη πλάτη η’ στο πλάι. Η έλλειψη ουράς η’ η ημιτελής ουρά είναι σφοδρά ανεπιθύμητες.

ΑΚΡΑ

ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΑΚΡΑ

Μπροστινά σκέλη ίσια, μετρίου μήκους, με καλή οστέωση. Το δέρμα στα μπροστινά σκέλη δεν έχει πτυχώσεις.
ΩΜΟΠΛΑΤΕΣ-Μυώδεις, καλά τοποθετημένες και επικλινείς
ΜΕΤΑΚΑΡΠΙΟ-Ελαφρώς κεκλιμένο ,δυνατό και ελαστικό.

ΠΙΣΩ ΑΚΡΑ

Μυώδη, δυνατά, με μέτρια γωνίωση, κάθετα στο έδαφος και παράλληλα μεταξύ τους όταν τα βλέπεις απο πίσω. Ύπαρξη πτυχώσεων στους πάνω και κάτω γλουτιαίους μύες η’ στα μετατάρσια, καθώς και πάχυνση του δέρματος στους ταρσούς, είναι ανεπιθύμητες.
ΤΑΡΣΟΙ-Χαμηλά τοποθετημένοι.

ΠΕΛΜΑΤΑ

Μετρίου μεγέθους, συμπαγή, με σφιχτά, όχι ανοιχτά δάκτυλα. Τα δάχτυλα να είναι καλά καμπυλωμένα. Πίσω πόδια χωρίς πέμπτο νύχι.

ΔΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ/ΚΙΝΗΣΗ

Η προτιμητέα κίνηση είναι ο τροχασμός. Ο διασκελισμός είναι ελεύθερος, ισορροπημένος, δραστήριος με καλή έκταση των μπροστινών σκελών και δυνατή ώθηση απο τα πίσω σκέλη. Τα πέλματα τείνουν να συγκλίνουν σε μια κεντρική ευθεία καθώς η ταχύτητα αυξάνεται. Περιορισμένος κοφτός διασκελισμός είναι ανεπιθύμητος.

ΜΑΝΔΥΑΣ

ΤΡΙΧΩΜΑ

Το τρίχωμα αποτελεί ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυλής. Κοντό, τραχύ και σκληρό. Ο μανδύας είναι ίσιος και ανορθωμένος στο σώμα, αλλα συνήθως πιο επίπεδος στα άκρα. Δεν υπάρχει υπομανδύας. Ο μανδύας ποικίλει σε μήκος απο 1εκ. έως 2,5εκ. ποτέ δεν ψαλιδίζεται.

ΧΡΩΜΑ

Όλα τα μονόχρωμα χρώματα επιτρέπονται εκτός απο το άσπρο. Η ουρά και το πίσω μέρος των γλουτών συχνά έχουν πιο ανοιχτό χρώμα. Σκουρότερες σκιάσεις στη ράχη και τα αυτιά επιτρέπονται.

ΜΕΓΕΘΟΣ

ΥΨΟΣ-44 έως 51 εκ. στο ακρώμιο.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

Οποιαδήποτε απομάκρυνση απο τα προαναφερόμενα σημεία πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα θα αντιμετωπίζεται, θα πρέπει να είναι σε ακριβή αντιστοιχία με το βαθμό της απόκλισης.

ΣΟΒΑΡΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

· απόκλιση απο το δάγκωμα ψαλίδι (ως μεταβατικό στάδιο, ένας πολύ ελαφρύς υπογναθισμός επιτρέπεται)
· μυτερό ρύγχος
· γλώσσα με κηλίδες (εκτός απο ροζ κηλίδες)
· μεγάλα αφτιά
· χαμηλά τοποθετημένη ουρά
· μανδύας πιο μακρύς απο 2,5 εκ.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

· επίπεδο πρόσωπο με αρκετό υπογναθισμο. Προγναθισμός.
· επιθετικότητα η’ υπερβολική ντροπαλότητα
· μονόχρωμη ροζ γλώσσα
· κάτω χείλος διπλωμένο προς τα μέσα εμποδίζοντας το δάγκωμα
· στρόγγυλα μάτια. Προεξέχοντα μάτια. Εντρόπιο, εκτροπιο
· δέρμα, πτυχώσεις η’ τρίχες που εμποδίζουν την κανονική λειτουργιά του ματιού
· όρθια αφτιά
· έλλειψη ουράς, κόντη ουρά
· βαριές πτυχώσεις του δέρματος στο σώμα και τα άκρα (εκτός απο το ακρώμιο και τη βάση της ουράς)
· χρωματισμός μανδύα όχι μονόχρωμος (αλβινισμος, ραβδωτό, με μπαλώματα, με βούλες, μαύρο-πύρινο, χρώμα με σχήμα σέλας)

Μη αποδεκτοί χρωματισμοί σε Σαρ-πέι

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι αρσενικοί σκύλοι πρέπει να έχουν δυο εμφανώς φυσιολογικούς όρχεις, πλήρως κατεβασμένους στο όσχεο.

ΣΧΟΛΙΟ

Οποιαδήποτε τεχνητή αλλαγή στο σώμα του Σαρ-πέι(ειδικά στα χείλη και τα βλέφαρα) αποκλείει το σκύλο απο το συναγωνισμό στις εκθέσεις