Βιογραφικό

Έλενα Τσαλικίδου
Προσωπική μου άποψηΕκτροφικός στόχος

Γεννηθείσα το 1982, η Έλενα Τσαλικίδου,περιστοιχιζόταν πάντα από ζώα και μαγευόταν από αυτά. Σκύλοι, γάτες, χαμστερ, κουνέλια, ιγκουανα, πουλιά, ψάρια, κότες, πάπιες, βατράχια , σκιουρακια, σκαντζόχοιροι, χελώνες και όλα αυτά μέσα σε ένα σπίτι στην Αθήνα, υπό την κηδεμονία της και μόνο. Έτσι έμαθε γρήγορα τις ανάγκες του κάθε ζώου αλλά και πώς αυτά να συνυπάρχουν μεταξύ τους, μα πάνω από όλα τον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής.

Σε ηλικία 13 ετών, αποκτά το πρώτο της προσωπικό σκύλο, ένα κινέζικο σαρ-πει, θηλυκό , την Σάρα, ένα σκυλί που έδωσε πολλά γονιδιακά προτερήματα στην εκτροφή της και που βρίσκεται σε όλους τους γεννεολογικούς χάρτες των σκυλιών της έως σήμερα, μιας και η εκτροφή της φυλής της, ξεκίνησε και οφείλεται σε αυτήν. Σπάνια και υπό εξαφάνιση φυλή τότε, με προσωπικότητα που την μάγεψε, της άνοιξε έναν καινούριο κυνολογικα κόσμο. Αυτό των εκθεσων σκύλων και της εκτροφής . Έτσι, το 1998, όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι διεθνείς εκθέσεις μορφολογίας σκύλων στην χώρα μας , ήταν μια από τις πρώτες που τις επισκέφθηκαν και κόλλησαν το μικρόβιο του εκθέτη για τα επόμενα 20 χρόνια..

Ξεκίνησε να εργάζεται σε ηλικία 15 ετών, για να συντηρεί μόνη της τα ζώα της, σε συνοικιακά pet shop αλλά και μεγάλες αλυσίδες πώλησης ειδών κατοικιδίων, μιας και ήθελε να αποκτήσει σφαιρική γνώση γύρω απο ότι απαρτίζει τον ”σκύλο” ,στα οποία και δούλεψε περιστασιακά ως υπεύθυνη του τμήματος κτηνιατρικών φαρμάκων και κατοικιδίων , μέχρι που ένιωσε θλίψη για το εμπόριο των ζώων και αποσύρθηκε.

Το grooming ηταν κάτι το οποίο παραλληλα , χρησιμοποιούσε ως μέσο έκφρασης, της καλλιτεχνικής της φύσης και σε αυτο ειναι αυτοδίδακτη . Της αρέσει να μεταμορφώνει σκυλιά και να τα βοηθάει να αισθάνονται καλύτερα μέσω εργονομικών κουρεμάτων συγκεκριμένων για το κάθε ζώο χωριστά και την προσωπικότητα του.

Το 2001, ξεκίνησε τις σπουδές της ως Ζωοτέχνης του τμήματος Ζωικής Παραγωγής, του Ανωτάτου Τεχνολογικού και Γεωπονικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην Λάρισα. Όπου και ασχολήθηκε με τα ζώα παραγωγής και την βελτίωση της εκτροφή τους, αλλά και τα άλογα που ήταν ένα ακόμη πάθος της. Όντως φοιτήτρια, ο αριθμός των σκύλων της μειώνεται αισθητά. Συνεχίζει να πηγαίνει τα σαββατοκύριακα στην Αθήνα για τις εκθέσεις σκύλων και να παρακολουθεί από έντυπα τα κυνολογικά δρώμενα.

Ζώντας λοιπόν τότε στην επαρχία και έχοντας καθημερινή ενασχόληση στο αγρόκτημα της σχολής, δεν χάνει ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί και αρχίζει να δοκιμάζει και να επιλέγει τα σκυλιά εκτροφής της, στην εργασία για την οποία ήταν κατεξοχήν αρμόδια στην Κίνα. Το κυνήγι τριχωτών θηραμάτων κ επιβλαβών τρωκτικών (κάτι που απολαμβάνουν ιδιαίτερα!) καθώς και την φύλαξη χώρων και κοπαδιών ,αλλά και την καθοδήγηση τους. Οι επιδόσεις της φυλής ήταν εντυπωσιακές και οι ικανότητες ενστικτώδεις χωρίς εκπαίδευση!

Αποφοιτώντας απο την σχολή Ζωικής Παραγωγής, ως Ζωοτέχνης ,εργάστηκε για 8 χρόνια σε κτηνιατρική κλινική ως βοηθός κτηνιάτρου και νοσηλεύτρια , όπου και αποκόμισε έναν τεράστιο όγκο γνώσεων και εμπειριών περι κτηνιατρικής, Ερχόμενη καθημερινά λοιπόν αντιμέτωπη με σκυλιά με κληρονομικά προβλήματα υγείας αλλά και συμπεριφοράς, που πηγάζουν από επιπόλαιες και επικερδής πολλές φορές εκτροφές, έμαθε να δίνει βάση , να κατανοει και να υλοποιει επακριβώς τον όρο ‘’σωστή εκτροφή’’ .

Έτσι το 2007 δηλώνει την επωνυμία εκτροφείου της, στον Κυνολογικο Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), με την αρχαιοελληνική ονομασία ‘’ΚΥΝΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ’’, δηλαδή, το ‘’ανάκτορο των σκύλων’’ και προσπαθεί να βοηθήσει να διασωθεί αυτή η πρωτόγονη φυλή, αλλά και να παραμείνει αναλλοίωτη, μιας και οι αλλαγές στον φαινότυπο των δειγμάτων της , ήταν εμφανείς από τότε.
Με την βοήθεια φίλων και εκτροφεων απο όλο τον κόσμο και κυρίως το Χονγκ Κονγκ, δημιουργεί μια εκστρατεία διάδοσης , ενημέρωσης και διαχωρησης των δυο τύπων , αμερικάνικο και κινέζικο σαρ-πει, κάτι το οποίο κάνει μέχρι τώρα και αυτός είναι και ο λόγος που βλέπετε αυτό τον ιστοτοπο σήμερα. Μεγάλη βαρύτητα επίσης δίνει στον σωστό χαρακτήρα της φυλής και πως αυτός θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα.

Αυτό που την ανέδειξε και την διαφοροποίησε στον χώρο, είναι το γεγονός, ότι είναι η πρώτη και μοναδική παγκοσμίως εκτροφέας σαρ-πέι και σαρ-πει αρχέγονου τύπου, που τα εκτρέφει ως εργασιακά και μορφολογικά ταυτόχρονα, καταρρίπτοντας τους μύθους που διέπουν την φυλή αυτή ως σκυλιά σαλονιού και χωρίς χρησιμότητα. Μέσω της επιλεκτικής της εκτροφής , ανεδηξε το εργασιακό ταμπεραμέντο της φυλής. Τα σκυλιά της ,ασχολήθηκαν με την καθοδήγηση κοπαδιών, το κυνήγι, το BH, το IPO, το agility, το dog weight pulling και το frisbee κατακτώντας πολλούς τίτλους στους εκάστοτε αγώνες.

Με την εκπαίδευση σκύλων ασχολείται εδώ και 20 χρόνια, σε όλους τους τομείς, βασική υπακοή και διαγωνιστική υπακοή, αλλά το αγαπημένο της είναι η διόρθωση προβληματικών συμπεριφορών σε πολύ επιθετικά και φοβικά σκυλιά. Είναι επίσης μέλος της ομάδος εκπαιδευτών της Sam’s Field Αυτό που προσπαθεί να διδάξει στους ιδιοκτήτες σκύλων είναι πως να επικοινωνούν με τον σκύλο τους, να σέβονται τις ανάγκες του, να καθορίζουν την ιεραρχία στην αγέλη τους και τελευταίο το κομμάτι της υπακοής , μιας και είναι και το πιο εύκολο. Γιατί όπως πάντα λέει , ”ο σκύλος δεν μπορεί να σε αγαπήσει , αν δεν σε σεβαστεί πρώτα. Όταν το καταφέρεις αυτό , μπορείς να κάνεις τα πάντα μαζί του! Αγάπα τον σαν παιδί σου, αλλά αντιμετώπισε τον σαν σκυλί σου!”

Οι εκπαιδευτικές της μέθοδοι είναι σύγχρονοι και σέβονται τα σκυλιά , αλλά δρουν διαφορετικά και ατομικά για το κάθε ένα χωριστά. Όλα τα σκυλιά δεν είναι ίδια, αλλά ούτε και οι ιδιοκτήτες τους.. Εχει παρακολουθήσει ένα πλήθος σεμιναρίων για, συμπεριφορά, διαγωνιστική υπακοή, IPO, mondioring, KNPV, agility ,frisbee και καθήκοντα προστασίας, κάνοντας την μοναδική στο χώρο της.

Όλα τα σκυλιά ιδιοκτησίας και εκτροφής της, έχουν περάσει εξέταση συνοδείας ΒΗ , μιας και θεωρεί οτι είναι το ελάχιστο που θα έπρεπε να επιδείξει κάθε σωστός εκπαιδευτής και εκτροφέας για την ποιότητα της δουλειάς του και την σωστή εκτροφή ισορροπημένων σκύλων.

Με το IPO , ασχολήθηκε δυναμικά 8 χρόνια με τα σαρ-πέι της, κάνοντας τα, τα πρώτα σαρ-πει παγκόσμιος που συμμετείχαν σε αυτό το κυναθλημα. Οι επιδόσεις τους σε υπακοή και ιχνηλασία ήταν κάτι παρά πάνω από εκπληκτικές και δεν υστερούσαν σε τίποτα έναντι άλλων φυλών διαδεδομένων στο σπορ αυτό.

Με το Ατζιλιτυ παθιάστηκε με το που παρακολούθησε τυχαία ενα αφιέρωμα στην
ξένη τηλεόραση ,στην ηλικία των 13ών ετών και ξεκίνησε να εκπαιδεύει τα σκυλιά τα δικά της και των φίλων της και διοργάνωνε αγώνες στην γειτονιά της. Όταν πολλά χρόνια αργότερα ιδρύθηκε ο πρώτος όμιλος agility στην Ελλάδα, έγινε μέλος του και ξεκινησε το σπορ σε διαγωνιστικό πλεον επίπεδο.

Υπηρξε προπονήτρια Ατζιλιτυ σε αρκετα club, οπως τους ” agility addicts”, ” dog uni” , ” your pawssitive star” και κατεληξε να χει και η ιδια την δικη της ομαδα ” kynon melathron”.
Κατέκτησε πολλες πρωτες θεσεις στο ατζιλιτυ με τα σαρ-πει της και στην πορεια απεκτησε και ενα κανις toy με το οποιο εφτασε μεσα σε ενα χρονο στην Α3 κατηγορια και εγινε μελος της Εθνικης Ομαδος για το Παγκοσμιο Πρωταθλημα.

Το κυνήγι όμως είναι το πάθος των σκύλων της και έτσι έχει αφιερώσει πολύ κόπο και χρόνο για να εκτονώνει τα σκυλιά της και να τα βλέπει ευτυχισμένα, μιας και εκτελούν αρχέγονα ζωώδη ένστικτα που πηγάζουν από μέσα τους. Η ίδια δεν κουβαλάει μαζί της όπλο. Τα σκυλιά από μόνα τους θεωρεί ότι είναι ικανά να πράξουν όπως τα ένστικτα τους τους προστάζουν. Και δεν υπάρχει γι αυτήν καλύτερη ώρα από εκείνην στο βουνό, οπού ελεύθερα σκυλιά καθοδηγουντε από την όσφρηση τους και γεμίζουν το τοπίο. Είναι εκείνη η ώρα λέει που ”ο άνθρωπος περιττεύει και κυριαρχούνε τα θηρία..!”

Παράλληλα με όλα αυτά όμως, θυμάται απο πάντα τον εαυτό της ,να μεγαλώνει και να περιθάλπει άγρια ζώα σε ανάγκη και να τα απελευθερώνει αργότερα, να βοηθάει και να περιθάλπτει η ίδια, αδέσποτα και να φροντίζει για την υοθεσία τους. Και κάπως ετσι εχει φτάσει εναν δυψήφιο αριθμό γατιών στο σπιτι , μια μεγαλη αγελη σκυλων και πολλους, πολλους “εφοδιασμένους” με πρώην αδέσποτα φιλους…

Μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος