Εκπαίδευση, ψυχολογία, διατροφή ,σεμιναρια, κτηνιατρική φροντίδα, καλλωπισμός, κυναθλήματα, εργασία, εκθέσεις μορφολογίας, εκτροφή, πρόγραμμα διατήρησης του αρχέγονου κινέζικου προτύπου, είναι όλα όσα ‘’δουλεύοντε’’ με μεράκι και αγάπη ολα αυτα τα χρόνια και  στηρίζουν την εκτροφή μου.

Με ένα όνειρο και ένα στόχο. Σαρ-πει, τυπικά δείγματα και εκπροσώπους της φυλής τους, που θα βαδίζουν περήφανα στους στίβους των εκθέσεων , αλλά και στους στίβους εργασίας.

Γνωρίζοντας τα λάθη του παρελθόντος που βαραίνουν την φυλή, όπως εντρόπιο, εκτρόπιο, δερματικά, αμυλωειδωση, κ.τ.λ,  ξεκινάει εδώ ένα εκτροφικό πρόγραμμα, βασισμένο στην ευζωία του σαρ-πει, την μακροζωία του και την ανάδειξη και καλλιέργεια του εργασιακού του ταμπεραμέντου, το οποίο έχει εκφυλιστεί και σχεδόν εκλείψει και το επαναφέρω στο προσκήνιο μέσω επιλεκτικής εκτροφής.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, αναπαράγω σκυλιά με αυστηρό κριτήριο, πάνω από όλα την μη εμφανηση εμπυρετων επεισοδιων (shar-pei fever) των γεννητορων, την καθαρότητα και υγεία των ματιών  και σκυλιά απαλλαγμένα από κληρονομικά δερματικά προβλήματα, χωρίς σκελετικές δυσμορφίες, με σωστό δάγκωμα και χρωστική στόματος, σκληρό όρθιο τρίχωμα και είναι όλα δοκιμασμένα για το εργασιακό τους ταμπεραμέντο (άλλα στη σωματοφυλακή, άλλα στη φύλαξη, άλλα στο μάζεμα κοπαδιού, άλλα στο κυνήγι, άλλα σε κυναθλήματα και κάποια σε όλα αυτά μαζί) και ευκολοεκπαίδευτα (ευστροφα).

Ίσως όμως αυτό το εκτροφείο, να μην είναι για εκείνους που απλά αναζητούν ένα υπερζαρωτό σαρ-πει γιατί λατρεύουν να το βλέπουν μέσα σε όλες αυτές τις πτυχές να κοσμεί όλη μέρα τον καναπέ τους…

Εδώ δεν θυσιάζεται κανένα ζωντανό πλάσμα στον βωμό του χρήματος και του εμπορίου και δεν καλύπτεται καμία παράλογη απαίτηση αγοραστικού κοινού εις βάρος του ζώου .Εδώ το σαρ-πει δεν αντιμετωπίζεται σαν λούτρινο ζωάκι.

Θέλω σαρ-πει να βλέπουν χωρίς να πέφτουν οι πτυχές στα μάτια τους, να τρώνε χωρίς να δαγκώνουν τα υπερβολικά τους μάγουλα, να κινούνται και να τρέχουν χωρίς να τα εμποδίζουν τα βαριά υπερμεγέθη κεφάλια, να αναπνέουν με ευκολία και να μην πέφτουν κάτω στα πρώτα δέκα βήματα το καλοκαίρι, μα πάνω από όλα να μην χάνουν την ταυτότητα τους!

Ήταν κινέζικοι σκύλοι μάχης καλώς ή κακώς, και αυτό θα παραμείνουν. Γιατί κάτω από την παιχνιδιάρικη , τρυφερή τους φύση, κρύβεται ένας θαρραλέος μαχητής, έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή για να προστατεύσει την οικογένεια του, την οποία λατρεύει παθολογικά. Ένα σκυλί έτοιμο να κυνηγήσει το θήραμα στο βουνό, τα τρωκτικά στο κτήμα, ακόμη και να καθοδηγήσει με ευκολία το κοπάδι σας, αλλά και να καλπάσει στους εκθεσιακούς στίβους και μετά να χουζουρέψει μαζί σας στον καναπέ..

Παράλληλα, το ίδιο αυτό πάθος χαρακτηρίζει και την εκτροφή μου για τον αρχέγονο κινέζικο τύπο (traditional shar-pei) με το ‘’οστέινο στόμα’’ (bone mouth), όπως δημιουργήθηκε και έζησε στην γενέτειρα χώρα καταγωγής του εδώ κ εκατοντάδες χρόνια. Εδώ το αρχέγονο αυθεντικό κινέζικο σαρ-πει, τιμάται και αντιμετωπίζεται με τον σεβασμό που του αξίζει.

Χωρίζουμε λοιπόν νοητά την φυλή σε δυο κατηγορίες (κάτι που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνει και στους στίβους των εκθέσεων):

Το ΣΑΡ-ΠΕΙ  ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, με το ”ιπποποταμίσιο” ρύγχος, τα χοντρά μάγουλα και το ‘’μαξιλαράκι’’ πάνω από την μύτη, τις έντονες πτυχές και τον πιο ‘’βαρύ’’ σκελετό και το ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΣΑΡ-ΠΕΙ , με το ’’οστέινο στόμα’’, το λεπτόλιγνο σώμα , τα ψηλά άκρα και τις ελάχιστες πτυχώσεις στο κεφάλι.

Όποιο από τα δυο και αν διαλέξετε, να είστε σίγουροι ότι θα σας κλέψει την καρδιά με την μοναδική του εμφάνιση, αλλά πάνω από όλα με τον καταπληκτικό του χαρακτήρα, μοναδικό στον κυνολογικό χώρο. Ένα σκυλί που παρουσιάζει ανθρώπινη συμπεριφορά αλλά και κρίση και εφυια πάνω από τον μέσο άνθρωπο. Έναν παντοτινό σας φίλο και προστάτη που σας δίνεται ολοκληρωτικά.

Αυτό είναι το σαρ-πει!