Εκθέσεις

Οι εκθέσεις σκύλων, δεν είναι καλλιστεία ομορφιάς όπως πολλοί πιστεύουν. Τα σκυλιά εκεί, συγκρίνονται αναμεταξύ τους , αλλά και ατομικά, με το πόσο κοντά φθάνουν στο πρότυπο της φυλής τους. Κάθε φυλή σκύλου, έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε εμφάνιση και χαρακτήρα. Oλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στην Παγκόσμια Κυνολογικη Ομοσπονδία ( FCI) και αποτελούν το ”πρότυπο” της κάθε φυλής.

Γι αυτό το λόγο, τα Μαλτεζ ειναι πάντα λευκά, τα Δαλματίας έχουν πάντα βούλες , οι Μολοσοι είναι παντα γιγαντόσωμοι, τα Λαμπραντορ αγαπούν παντα τα παιδιά  και τα Τζακ Ρασσελ είναι πάντα ζωηρά. Αν κάποιο σκυλί συγκεκριμένης φυλής δεν έχει ένα, η΄ περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που αναγράφει στο πρότυπο της φυλής του, τότε αυτόματα γίνεται ένα σκυλί χαμηλής γενετικές αξίας η΄ημιαιμο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ικανό και δεν θα έπρεπε να εκτραφεί, γιατί θα δώσει λάθος γενετικά χαρακτηριστικά στη φυλή.

Οι εκθέσεις σκύλων δεν αποτελουντε απο ρατσιστές που αγαπούν μόνο τα σκυλιά ράτσας, αλλά απο ανθρώπους με μεράκι και αγάπη που ενδιαφέρονται για την φυλή που εκτρέφουν και θέλουν να βοηθήσουν και αυτοί ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτη και με όσο το δυνατόν λιγότερα γενετικά προβλήματα ( τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι, αλλά όπως και σε όλους τους κλάδους, όταν μπαίνει μπροστά το κέρδος, κάποιοι γίνονται ανήθικοι).

Όλοι όσοι ενδιαφέρεστε για κάποιο σκυλί συγκεκριμένης φυλής, πρέπον θα ήταν να επισκεφθείτε μια έκθεση σκύλων για να δείτε πρώτα από όλα πως είναι η φυλή που διαλέξατε και να μιλήσετε με εκτροφεις. Μόνο σε αυτούς θα πρέπει να απευθυνθείτε για κουτάβι και πουθενά αλλού.

Προσοχή, γιατί κυκλοφορούν πολλοί δήθεν εκτροφεις, ακόμη και με αναγνωρισμένο εκτροφείο. Μην διαλέξετε κουτάβι τους αν δεν σιγουρευτείτε οτι έχει συμμετάσχει με αν οχι ολα, τα περισσότερα απο τα σκυλιά του σε εκθέσεις μορφολογίας. Και αυτό γιατί σε κάθε έκθεση μορφολογίας , ο κάθε σκύλος παίρνει ενα χαρτί υπογεγραμμένο απο τον κριτή, που τονίζει ολα τα προτερήματα και τα ελαττώματα του σκύλου του . Με αυτο το χαρτί στα χέρια του, ο εκτροφεας είναι σε θέση να καταλάβει αν θα έπρεπε η΄οχι να βάλει τον συγκεκριμένο σκύλο σε πρόγραμμα αναπαραγωγης .

Όταν θα διαλέξετε κουτάβι λοιπόν, θα πρέπει να συνοδεύεται με γεννεολογικο χάρτη (πεντιγκρυ) που θα αποδεικνύει την γνησιότητα της φυλής του και με τις κρίσεις των γονιών του από κάποιες εκθέσεις, που θα αποδεικνύουν οτι είναι κατάλληλοι για εκτροφή και οτι θα δώσουν σωστά κουτάβια τόσο σε μορφολογία και χαρακτηρα , οσο και σε υγεία.

Οι εκθέσεις σκύλων λοιπόν είναι απολύτως απαραίτητες. Το τοπίο εδώ βέβαια είναι λίγο αχανές για τα σαρ-πει αρχέγονου τύπου, αλλά αυτό θα το διαβάσετε στην ενότητα περι ”αρχέγονου τύπου” και ”διαφορές”.